Four Emperors


Four Emperors

Door Jason St. Just

Reis door de Tijd

Gisterenavond heb ik de eer gehad om mijn concept ‘Four Emperors’ te testen met de proefkonijnen van Boardgaming Inc. Ik heb onze gastheer Peter, Werner, Liesbeth en Ronny uitgedost in een Romeinse toga, een gladius en ze gekatapulteerd naar de 2de eeuw na Christus. Keizer Commodus is vermoord en de vier spelers zijn legatii (Generaals) die de ambitie koesteren om de Keizerlijke troon te bemachtigen. Ze beginnen met hun eigen legers en hun eigen thuisbasis ergens in één van de 20 provincies van het Romeinse Rijk.

De spelers kunnen op twee manieren trachten om hun doelstelling te bereiken: door invloed te vergaren in de senaat (senator kaarten) en populariteit bij het volk (plebejer kaarten)  in Rome OF door de steun te winnen van hun soldaten (praetorianen kaarten) en andere generaals (legatus kaarten) in het rijk.

Er is maar één probleem: ze mogen maar 12 kaarten bezitten en moeten dus kiezen welke kaarten ze houden en welke niet!  

 

01pngAls drie honden vechten voor één been…

Bij het blindelings kiezen van hun karakter kozen Liesbeth, Ronny en Peter per toeval alledrie een generaal uit in één van de vijf provincies in de Balkan, terwijl Werner een generaal uitkoos met een thuisbasis in het verre Spanje. De eerste problematiek met het nieuwe concept werd al meteen duidelijk: door met drie in dezelfde regio te beginnen, liepen de spanningen aldaar meteen op. Algauw kreeg Liesbeth (Rode speler)de militaire overhand. Door zich van de steun te verzekeren van de gouverneur in Asia Minor en zijn twee legioenen wist zij in de eerste beurten de Balkan te veroveren en het leger van Peter (Blauwe speler) in Dalmatië te verslaan.

 

De vlucht naar Syrië

Om te overleven, werd Peter verplicht om te vluchten naar zijn enige bondgenoot in Syrië om vandaar zich verder te concentreren op het winnen van invloed in de senaat en bij het volk van Rome. Gedurende het hele spel had de blauwe speler nooit een gebrek aan geld waardoor hij, ondanks zijn militaire nederlaag, steeds zijn invloed in Rome wist te vergroten.

Zoveel kaarten en zo weinig tijd!

Ronny (Gele speler) hield zich ondertussen wijselijk  koest op de Balkan. Hoewel hij al vroeg in het spel van de steun van het volk van Rome mocht genieten, ontbrak hem steun in de Senaat. Hij had de ongeluk dat de meest invloedrijke senatoren reeds door Peter en Werner in Spanje (Groene speler)waren ingepalmd. Om verder te geraken in het spel besloot hij om vanuit de Balkan op veldtocht te gaan. Hoewel hij succes boekte door Dacia, Noricum en Germania te veroveren, stuitte hij algauw op het probleem dat hij nu een maximaal aan 12 kaarten in zijn bezit had – een deel sterke plebejer kaarten en een deel zwakkere legatus kaarten. Welke kant moest hij nu op?

 

Lang leve Generaal Wernerus!

Ondertussen had de groene speler in Spanje besloten om via militaire macht de Keizerlijke troon met geweld te grijpen, ondanks het feit dat hij een paar sterke senator kaarten in zijn handen had. Door zijn populariteit onder zijn manschappen – praetorianen kaarten – en de steun van generaals in Portugal en Frankrijk slaagde hij erin om zich te laten uitroepen tot troonkandidaat.  Het enigste wat Werner nu nog moest doen, was zich naar Rome begeven en de macht te grijpen.

 

Vergiftiging

Liesbeth, de rode speler, die ondertussen ook van evenveel populariteit genoot onder haar manschappen en zich met twee legioenen  naar Italië had begeven om een greep naar de macht door andere rivalen te verhinderen wachtte ongeduldig af om ook tot troonkandidaat te worden uitgeroepen – een meesterzet.  Helaas werd ze echter door Werner vergiftigd waardoor ze haar generaal  en tegelijk diens populariteit verloor!  Met de dood van haar legatus, was het nu haar bondgenoot, de machtige gouverneur van Brittannië, die de fakkel overnam, maar zijn populariteit moest nu helemaal van begin af aan worden opgebouwd!

 

Peter grijpt de Keizerlijke troon: Enter Keizer Petrus!  

Terwijl de groene troonkandidaat op weg was naar Rome om de macht te grijpen kreeg deze een onaangename verrassing te verduren: Peter, de blauwe speler in Syrië, had zich ondertussen via een vloot met twee legioenen naar Italië begeven en aldaar, via zijn steun in de senaat en Rome, zich tot Keizer laten uitroepen! Een allesbeslissende veldslag tussen de Groene troonkandidaat en de Blauwe keizer lag nu in het verschiet. Maar ook de Gele speler was nu vanuit Germania onderweg naar Italië om de Keizer een kopje kleiner te maken en achter hem…de Rode speler vanuit Brittannië!

 

Conclusie

Met Peter die Keizer was geworden maakten we officieel een einde aan het spel ‘Four Emperors’, hoewel er in de originele spelregels vermeld werd dat men het spel pas kon winnen als men Keizer was en geheel Afrika (Asia Minor, Judaea, Syrie, Egypte en Mauretania)  had veroverd. Waarom Afrika? Omdat Afrika de rijkste bezittingen waren van het oud Romeinse rijk.

Als de blauwe speler ook nog Afrika moest veroveren dan zou het spel  te langdradig zijn geworden omdat Peter ook nog aan de aanstormende Groene speler en Gele speler het hoofd moest bieden. We waren officieel – na het opstellen en initiële uitleg – om 20:00 aan het spel begonnen en toen Peter Keizer werd, was het ruim 23:00. Het maximum voor een spel in mijn opinie.

 

Om ‘Four Emperors’ commercieel sterk te maken dienen de volgende punten, na overleg met de andere spelers,  aangepast te worden:

 

-Ervoor zorgen dat niet alle spelers in dezelfde regio het spel beginnen (Werner had ruim de tijd om zich in all rust te ontwikkelen aangezien hij in het verre Spanje aan het spel begon).

 

-Het spel officieel beëindigen als iemand Keizer is geworden (in dit geval heeft Peter de overwinning gisteren behaald ondanks het feit dat Werner als troonkandidaat op weg was naar Rome om de macht te grijpen). 

 

– Ervoor zorgen dat iemand met teveel kaarten, in het geval van Ronny, de gele speler, nog een mogelijkheid heeft om zijn doelstelling te bereiken (méér Senator kaarten of de mogelijkheid om geactiveerde kaarten in te ruilen?).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *